Gaia: İşte Güneş Geliyor

Gaia: Here Comes the Sun

23

Günün Astronomi Görseli 4 Ağustos 2024

Telif: Galaksi İllüstrasyonu: N. Risinger (skysurvey.org); Yıldız Bilgileri: Gaia Mission, ESA, A. S. Sellés (U. Heidelberg) vd.

Galaksimizin dışından eve dönmek nasıl bir şey olurdu? Daha büyük soruları yanıtlamak üzere tasarlanmış olsa da, ESA’nın robotik Gaia görevinden elde edilen veriler, insanlığın evrendeki yeri hakkında benzersiz bir modern bakış açısı sağlamaya yardımcı oluyor. Gaia Güneş’in etrafında Dünya’ya yakın bir yörüngede dönmekte ve yıldızların konumlarını o kadar hassas bir şekilde tespit etmekte ki, bir yıl boyunca değişen görüş noktasından hafif bir kaymayı belirleyebilmekte, bu kayma daha uzak yıldızlar için orantılı olarak daha küçük olmakta ve böylece uzaklığı belirleyebilmektedir. Videonun ilk sekansında, kısa süre sonra Gaia yıldız verilerinin üç boyutlu bir görselleştirmesine dönüşen Samanyolu’nun bir illüstrasyonu gösteriliyor. Birkaç önemli yıldız yaygın isimleriyle etiketlenirken, diğer yıldızlar Gaia kataloğundaki numaralarla etiketleniyor. Sonunda izleyici, Gaia tarafından birçok yıldızın izlendiği yıldız komşuluğumuza ve kısa süre sonra da kendi yıldızımız Sol’a, Güneş’e ulaşıyor. Videonun sonunda, Sol’un üçüncü gezegeninin yansıyan parıltısı görünür hale geliyor: Dünya.

Telif: Galaksi İllüstrasyonu: N. Risinger (skysurvey.org); Yıldız Bilgileri: Gaia MissionESAA. S. Sellés (U. Heidelberg) vd.

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.