JADES-GS-z14-0: Yeni Bir En Uzak Nesne

JADES-GS-z14-0: A New Farthest Object

78

Günün Astronomi Görseli 24 Haziran 2024

Görsel: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile (CfA)

Ya evrenin başlangıcını görebilseydik? Galaksilerin oluşumunu görebilirdik. Peki o zamanlar galaksiler neye benziyordu? Bu sorular geçtiğimiz günlerde James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) şimdiye kadar keşfedilen en uzak nesneyi içeren görüntüsünün analizinin yayınlanmasıyla bir adım ileriye taşındı. Çoğu galaksi Büyük Patlama’dan yaklaşık 3 milyar yıl sonra oluştu ancak bazıları daha erken oluştu. İçteki ek kutuda görülen JADES-GS-z14-0, evrenin başlangıcından sadece 300 milyon yıl sonra oluşmuş bir galaksinin soluk lekesi. Teknik bir ifadeyle, bu galaksi z=14.32’lik rekor kırmızıya kayma değerinde yer alıyor ve dolayısıyla evren şimdiki yaşının yalnızca ellide biri kadarken var olmuş. Öne çıkan fotoğraftaki nesnelerin neredeyse tamamı galaksi.

Görsel: NASAESACSASTScIB. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile (CfA)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.