Günün Astronomi Görseli 18 Kasım 2022
Karanlık bulut L1527’nin içindeki ön yıldız sadece 100.000 yıl yaşında ve hala büyümesini sağlayan gaz ve toz bulutunun içinde gömülü durumda. James Webb Uzay Teleskobu’ndan bu NIRCam görüntüsünde, kızılötesi nebulanın boynundaki karanlık kuşak, genç yıldızımsı cismi çevreleyen kalın bir disk. Neredeyse yandan görülen ve Güneş Sistemi’nden biraz daha büyük olan disk, ön yıldızı Webb’in doğrudan görüşünden saklarken aynı zamanda da ona madde sağlıyor. Nebulanın kendisi ise etkileyici şekilde detaylı görülüyor. Ön yıldızın kızılötesi ışığıyla aydınlanan kum saati şeklindeki nebulanın boşlukları, yıldız oluşum sürecinde dışarı atılan maddeler çevredeki ortamı geçerken oluşuyor. Ön yıldız kütle kazanıp zamanla tam gelişkin bir yıldız halini alacak, çöküp çekirdeğinde nükleer füzyonu ateşleyecek. İlk dönemlerindeki Güneş ve Güneş Sistemi’nin muhtemel bir benzeri olan karanlık bulut L1527 içindeki ön yıldız, Taurus yıldız oluşum bölgesinde, aşağı yukarı 460 ışık yılı mesafede bulunuyor. Webb’in NIRCam görüntüsü yaklaşık 0,3 ışık yılı genişliğe sahip.
Görsel: Bilim – NASA, ESA, CSA, STScI, NIRCam Görüntü İşleme – Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.