Günün Astronomi Görseli 17 Ekim 2022
Neden bir gama-ışın patlamasının etrafında X-ışın halkaları belirir. Şaşırtıcı cevabın, patlamanın kendisiyle pek ilgisi yok ama daha çok Samanyolu Galaksisi’ndeki toz dolu gaz bölgelerinden yansıyan ışıkla ilişkili. GRB 221009A muazzam bir patlamaydı, evrenin çok uzaklarında meydana gelen ve radyasyonu Güneş Sistemi’ne daha geçen hafta ulaşan çok parlak bir gama-ışın patlaması (GRB). GRB’ler aynı zamanda çok miktarda X-ışın da yayınlayabildiği için, gama-ışın radyasyonuyla neredeyse aynı anda parlak bir X-ışın parlaması da ulaştı. Bu vakada, X-ışınları aynı zamanda Samanyolu’ndaki tozun fazla olduğu bölgelerden de sekti ve sıra dışı yansımalar yarattı. Yansıtıcı Samanyolu tozu ve GRB arasındaki açı ne kadar büyükse X-ışın halkalarının yarı çapı da o kadar büyük olur ve genelde bu ışık yansılarının ulaşması da daha uzun sürer.
Görsel: NASA Swift Obs.; Veri: B. Cenko (NASA’s GSFC), A. Beardmore (U. Leicester) et al.; Görüntü İşleme: J. Miller (U. Michigan)
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.