Günün Astronomi Görseli 10 Ağustos 2022
Yıldızlar, içlerinde doğdukları yoğun ve karanlık moleküler bulutlardan devasa ve girift toz yapıları oluşturabilir. Yıldızların detaylı eserlerini şekillendirmede kullandıkları aletler, yüksek enerjili ışık ve hızlı yıldız rüzgarları. Oluşturdukları sıcaklık, karanlık moleküler tozu buharlaştırırken ortamdaki hidrojen gazının da dağılıp kırmızı renkte ışıldamasına yol açıyor. Burada, IC 1590 adı verilen yeni bir açık yıldız kümesi, şekli nedeniyle Pacman Nebulası olarak da adlandırılan emisyon nebulası NGC 281’deki girift yıldızlararası toz yapılarının etrafında işini sona erdirmek üzere. Sol üstteki toz bulutu, kütle çekimle çöküp bir yıldız, ya da yıldızlar oluşturabileceği için bir Bok Küreciği* olarak sınıflandırılıyor. Pacman Nebulası takımyıldız Kraliçe (Cassiopeia) yönünde, yaklaşık 10 bin ışık yılı uzakta bulunuyor.
*Bok Kürecikleri: İlk olarak 1940’larda astronom Bart Bok tarafından gözlenen, izole ve nispeten karanlık, içerisinde yıldız oluşumunun gerçekleşiyor olabileceği yoğun kozmik toz ve gaz içeren küçük nebulalar.
Görsel & Telif: Douglas J. Struble (Future World Media)
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.