Günün Astronomi Görseli 29 Mayıs 2022
Galaksi kümeleri nasıl oluşuyorlar? Evrenimiz izlemek için fazla yavaş hareket ettiğinden, bunun cevabını bulmak üzere daha hızlı ilerleyen bilgisayar simülasyonları yapıldı. Bununla ilgili yeni bir çalışma, IllustrisTNG’nin ünlü Illustris Simülasyonu’nun geliştirilmiş bir versiyonu olan TNG50. Bu videonun ilk bölümü, erken evrenden günümüze galaksilere ve galaksi kümelerine evrilirken kozmik gazı (çoğunlukla hidrojen) takip ediyor. Daha parlak renkler, daha hızlı hareket eden gazı gösteriyor. Evren olgunlaştıkça gazlar kütle çekim kuyularına düşüyor, galaksiler oluşuyor, galaksiler dönüyor, galaksiler çarpışıyor ve birleşiyor. Tüm bunlar olurken galaksi merkezlerinde kara delikler oluşup çevrelerindeki gazları yüksek hızlarda dışarı atıyorlar. Videonun ikinci bölümü yıldızları izlemeye başlıyor, bir galaksi kümesinin çekim kuyrukları ve yıldız akıntılarıyla, tam bir galaksi kümesinin bir araya gelişini gösteriyor. TNG50’deki kara deliklerin dışa akışları, gerçek evrenle karşılaştırıldığında şaşırtıcı şekilde kompleks ve detaylılar. Gazın erken evrende nasıl bütünleştiğini incelemek, insanlığın Dünya, Güneş ve Güneş Sistemi’nin başlangıçta nasıl oluştuklarını daha iyi anlamasına yardımcı oluyor.
Video: IllustrisTNG Project; Görselleştirme: Dylan Nelson (Max Planck Institute for Astrophysics) vd. Müzik: Symphony No. 5 (Ludwig van Beethoven), YouTube Ses Kütüphanesi aracılığıyla
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & Michigan Tech. U. hizmetidir.