21 Haziran 2020 Halkalı Güneş Tutulması

19946
21 Mayıs 2012 halkalı güneş tutulması. Fotoğraf: Wikimedia Commons

21 Haziran Pazar günü 2020 yılının ilk güneş tutulması gerçekleşecek. Fakat bu tutulma Güneş’i tam olarak örtmeyecek, onun yerine etrafında bir halka kalacak şekilde bir tutulma gerçekleşecek. Yani bu bir “halkalı güneş tutulması” olacak.

Neden Halkalı Güneş Tutulması?

Bazı güneş tutulmalarında Dünya, Ay ve Güneş aynı hizada olmasına rağmen Güneş, Ay tarafından tamamen örtülememektedir. Bunun sebebi uydumuz Ay’ın o sırada yörüngesinde enöte konumunda, ya da enöte konumuna yakın yörüngede bulunmasından dolayı Güneş’i tam olarak örtememesidir. Dolayısıyla oluşan görüntü halkalı bir tutulma şeklinde gerçekleşir. Yani her güneş tutulmasınde Ay, Güneş’i tam olarak örtememektedir.

Nerelerden Gözlenebilir?

Halkalı güneş tutulması Orta ve Kuzeydoğu Afrika’dan başlayıp Suudi Arabistan, Pakistan, Kuzey Hindistan üzerinden devam edecektir. Son olarak ise Tayvan dahil olmak üzere Çin’in güney bölgelerinden tutulma sona yaklaşacaktır ve Pasifik Okyanus’ta sona erecektir.

Türkiye’den Görülebilecek mi?

Kısmen de olsa bu tutulma ülkemizin her yerinden görülebilecek. Ülkemizin güney-doğu bölgeleri bu tutulmayı diğer bölgelerdeki konumlara göre daha fazla örtülmüş olarak göreceklerdir. Örneğin bu tutulma için en iyi konum %33’lük örtülme oranıyla Hakkari ili içindir. Batı bölgelerine gidildikçe bu değer giderek azalacağı için Güneş’in daha az bir kısmının örtüldüğü gözlenecektir. Bazı illere göre örtülme seviyeleri şu şekildedir:

Diyarbakır %28, Erzurum %25, Kayseri %21, Antalya %19, Ankara %16, İzmir %13, İstanbul %11 ve Tekirdağ %9.

Tutulma Ankara’dan bu şekilde görüldü:

Tutulma Ne Zaman Gerçekleşecek?

Halkalı güneş tutulması 21 Haziran 2020 pazar günü Türkiye saati ile 07:48‘de başlayacak, 08:35‘te maksimum örtülme seviyesine ulaşacak ve 09:27‘de son bulacaktır.

Nasıl Gözlem Yapabiliriz?

Güneş gözlemlerini güneş gözlüğü, dürbün, teleskop ya da fotoğraf makinesi ile güneş filtresi olmadan asla yapmamalıyız. Görsel: timeanddate

Güneş tutulmalarında gözlem yapabilmek için mutlaka bir güneş filtresi kullanmanız gerekmektedir. Dürbün, teleskop ya da herhangi bir gözlem aracıyla güneş filtresi olmaksızın asla Güneş’e bakmayınız! Aksi takdirde şiddetli güneş ışığı gözlerinize kalıcı hasarlar bırakabilir, hatta sizi gözlerinizden edebilir. Lütfen bir güneş filtresi olmadan Güneş’e doğrudan bakmayınız!

Eğer güneş filtresi olmadan Güneş’e bakarsanız gözünüze ne olacağını merak ediyorsanız, hemen aşağıdaki videoyu seyrederek öğrenebilirsiniz:

Sağlıklı bir şekilde gözlem yapabilmek için ince bir kartona küçük bir delik açıp yere doğru yaklaştırarak Güneş’in görüntüsünü yerde oluşturabilir ve tutulmayı bu izdüşüme bakarak sağlıklı bir şekilde izleyebilirsiniz. Aynı şekilde bir dürbünün bir tarafını kapatıp, diğer tarafını açık bırakarak Güneş ışığını yere doğru yansıtıp yerden gözlemleyebilirsiniz.

Sağlıklı bir şekilde Güneş gözlemi yapma yöntemleri. Görsel: timeanddate

Bir Sonraki Güneş Tutulması Ne Zaman?

Ülkemizden görülebilecek olan bir sonraki güneş tutulması 25 Ekim 2022 tarihinde parçalı güneş tutulması olarak gerçekleşecektir.

Bize Tutulma Fotoğraflarınızı Gönderin!

21 Haziran günü gerçekleşecek olan tutulma fotoğraflarınızı bize sosyal medyadan doğrudan mesaj atabilir veya [email protected] mail adresine yollayabilirsiniz. Gökyüzünüz açık olsun!