Günün Astronomi Görseli 1 Eylül 2019

M45: Pleiades Yıldız Kümesi - M45: Pleiades Star Cluster

189

M45: Pleiades Yıldız Kümesi

M45: Pleiades Yıldız Kümesi | Uzaydan Haberler
Görsel Telif <a href=httpswwwglitteringlightscomAboutAbout Me target= blank rel=noopener noreferrer>Marco Lorenzi<a> <a href=httpswwwglitteringlightscom target= blank rel=noopener noreferrer>Glittering Lights<a>

Daha önce Ülker (Pleiades) yıldız kümesini hiç gördünüz mü? Gördüyseniz bile muhtemelen burada olduğu kadar tozlu görmemişsinizdir. Gökyüzünde belki de en ünlü yıldız kümesi olan Ülker’in parlak yıldızları ışık kirliliği olan bir şehrin derinliklerinden bile dürbün kullanmadan görülebiliyor. Ama karanlık bir konumda uzun poz süresiyle Ülker yıldız kümesini çevreleyen toz bulutu oldukça belirgin hale geliyor. 12 saatten uzun süren bu poz, gökyüzünde dolunaydan çok daha büyük bir alan kaplıyor. Aynı zamanda Yedi Kız Kardeş ya da M45 olarak da bilinen Ülker, takımyıldız Boğa (Taurus) yönünde yaklaşık 400 ışık yılı mesafede yer alıyor. Yaygın bir inanışa göre küme adlandırıldığından bu yana parlak yıldızlardan birisi sönmüş ve geride çıplak gözle görülebilecek yalnızca 6 yıldız kalmış. Ama gerçekte görülebilecek Ülker yıldızlarının sayısı, çevredeki gökyüzünün karanlık olmasına ve gözlemcinin görüşünün temizliğine bağlı olarak 7’den çok veya az olabilir.

Görsel & Telif: Marco Lorenzi (Glittering Lights)

Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply. NASA Web Privacy Policy and Important Notices A service of: ASD at NASA / GSFC & Michigan Tech. U.