mars | Uzaydan Haberler

NASA üniversite ve lise öğrencilerine, tabiri yerindeyse oyunun kurallarını değiştirecek bir fikir meydan okuması ile (BIG : Breakthrough, Innovative and Game-changing) Mars’ a yolculuk ajansının bir parçası olmak için bir fırsat veriyor.BIG | Uzaydan Haberler

NASA’ nın Yenilikçi Gelişme Programı (GCD), Washington’ daki ajansın Uzay Teknolojileri Görev Direktörlüğü tarafından yönetiliyor ayrıca Ulusal Hava-Uzay Enstitüsü (NIA) ısıya dayanıklı şişirilebilir uzay aracı ya da hipersonik şişirilebilen aerodinamik frenleme teknolojisi (HIAD) kullanılarak üretilen asansör oluşturmak için yenilikçi fikirler arıyor.

NASA’nın Virginia, Hampton’ daki Langley Araştırma Merkezi GCD yöneticisi Steve Gaddis, “NASA şu anda bu teknolojiyi kullanarak Mars yüzeyine 22 tondan fazla ağırlığı güvenle taşıyabilecek, nispeten hafif konuşlandırılabilir bir hava katmanı (aeroshells) ile uçuş testi yapıyor ve geliştiriyor.” diyor ve ekliyor, “ Mars yüzeyine iniş yapan mürettebatlı bir uzay aracı 30 ila 15 ton arasında bir ağırlığa sahip olur.”

journey_to_mars-100583666-primary.idge | Uzaydan Haberler

NASA’nın Mars Curiosity gezgini bugüne kadar Kızıl Gezegen yüzeyine indirilmiş olan en ağır yüke sahip. Gezgin yalnızca 1 ton ağırlığında. İnce Mars atmosferi boyunca önemli ölçüde yük taşıyan bir aracı yavaşlatmak ve güvenli bir şekilde yüzeye indirmek oldukça önemli bir sorun. NASA büyük hava katmanlarının (aeroshells) geliştirilmesiyle, yavaşlama için aerodinamik direncin yeteri kadar sağlanabileceğini ve daha büyük yüklerin taşınabileceğini belirtiyor. HIAD teknolojisi, ajansın, potansiyel farklı türde görevler için hava katmanları ile asansör üretmeye izin vermesi sebebiyle öncü bir fikir.

Üç ila beşinin lisans öğrencisi ve/veya mezun öğrencilerinden oluşan ilgili takımlardan, 15 Kasım’a kadar fikirlerini tanımlayan yazılar isteniyor. Fikirler şekil değişikliği ve HIAD şişirilebilir yapısını dinamik olarak değiştirmek gibi yeni yaklaşımları istihdam edebilir.

Seçilen takımlar yarışmada 2016 Baharda fikirlerine ait tamamiyle teknik belgelerinin teslim edilmesiyle devam edecekler. En fazla dört takım, Nisan 2016’da, Langley’deki BIG Idea oturumunda NASA jürisine kendi çalışmalarını sunacaklar.

Her finalist takım, oturumda katılımcı olarak 6,000 $ burs kazanacak. BIG Idea Challenge’ın kazananı ise, birinci gelen çalışma üzerinde uçuş testlerinin ve potansiyel çalışmaların yapılacağı Langley’deki GCD takımı ile ücretli staj hakkı kazanacak.

Daha fazla bilgi için BIG Idea Challenge sayfası ziyaret edilebilir.

yazar avatarı
derya öztürk
Galakside bir yerde astronom, doğa aşığı, amatör bilim habercisi.