Gece Geç Vakitte Vallentuna

Late Night Vallentuna

15

Günün Astronomi Görseli 15 Ağustos 2024

Görsel & Telif: P-M Hedén (Clear Skies, TWAN)

Parlak Mars ve daha da parlak Jüpiter, İsveç’in Vallentuna kentinden gece yarısından sonra çekilen bu gökyüzü manzarasında çam ağaçlarının hemen üzerinde kavuşum halindeler. 12 Ağustos’ta jeomanyetik bir fırtına sırasında çekilen bu enstantane, karenin sol tarafından ışıldayan aurora borealis ya da kuzey ışıklarının parıltısını kayıt altına alıyor. Elbette o tarihte Dünya semalarına Perseid meteorları yağıyordu; bunlar yağmurun ana kaynağı olan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından gelen toz taneleriydi. Sağ üstteki meteor çizgisi atmosferde saniyede yaklaşık 60 kilometre hızla ilerleyen bir Perseid. Dünya semalarında iyi bilinen parlak Pleides yıldız kümesi de Perseid meteor çizgisinin altında parlıyor. Yunan mitinde Pleiades, astronomik titan Atlas ile deniz perisi Pleione’nin yedi kızıdır. Pleiades ve ebeveynlerinin isimleri kümenin en parlak dokuz yıldızına verilmiştir.

Görsel & Telif: P-M Hedén (Clear SkiesTWAN)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.

KaynakNASA
Mehmed Naim Bağıran
Astronomi ve uzay ile ilgili haberler her zaman insanların ilgisini çekmekte ama özellikle büyük kitlelere ulaşan medya organlarında bilim editörü eksikliğinden ülkemizde insanlar çoğu zaman yalan yanlış bilgi bombardımanına tutulmaktalar. Bizler de bu konuda alanında uzman yazarlarımızla, belki az ama kaliteli ve doğru haberleri sizlere sosyal platformun mümkün olan her alanında ulaştırmayı kendimize görev edindik.