Kunetice Kalesi üzerinde Olbers Kuyruklu Yıldızı

Comet Olbers over Kunetice Castle

46

Günün Astronomi Görseli 1 Ağustos 2024

Görsel & Telif: Petr Horálek / Institute of Physics in Opava

Her 70 yılda bir iç güneş sistemini ziyaret eden 13P/Olbers Kuyruklu Yıldızı en son günberisine, yani Güneş’e en yakın konumuna 30 Haziran 2024’te ulaştı. Şimdi uzak Oort bulutuna dönüş yolculuğunda olan Halley tipi kuyruklu yıldız, burada Çek Cumhuriyeti’ndeki tarihi Kunetice Kalesi üzerinde kuzey yaz gecesi gökyüzünü tararken kaydedilmiş. Geniş bir toz kuyruğu ve daha parlak bir koma ile birlikte, bu kuyruklu yıldızın Güneş’ten gelen fırtınalar ve rüzgarlarla savrulan uzun iyon kuyruğu, kuyruklu yıldız ve gökyüzü için izlenen pozların ve 28 Temmuz’da kaydedilen ön plan manzarası için sabit pozların bileşiminde ortaya çıkıyor. Kuyruklu yıldız kalenin yaklaşık 16 ışık dakikası ötesinde ve kuzey takımyıldızı Büyük Ayı’nın altındaki soluk arka plan yıldızlarına karşı görülüyor. Tepedeki kale 15. yüzyıla tarihlenirken Heinrich Olbers kuyruklu yıldızı 1815 yılında keşfetti. Burada gün batımından hemen sonra kuzeybatı göklerinde yakalanan Olbers Kuyruklu Yıldızı, şimdilik Dünya’daki gökyüzü gözlemcilerine tatmin edici teleskopik ve dürbün manzaraları sunuyor. 13P/Olbers Kuyruklu Yıldızı’nın bir sonraki perihelion geçişi 2094 yılında olacak.

Görsel & Telif: Petr Horálek / Institute of Physics in Opava

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.

KaynakNASA
Mehmed Naim Bağıran
Astronomi ve uzay ile ilgili haberler her zaman insanların ilgisini çekmekte ama özellikle büyük kitlelere ulaşan medya organlarında bilim editörü eksikliğinden ülkemizde insanlar çoğu zaman yalan yanlış bilgi bombardımanına tutulmaktalar. Bizler de bu konuda alanında uzman yazarlarımızla, belki az ama kaliteli ve doğru haberleri sizlere sosyal platformun mümkün olan her alanında ulaştırmayı kendimize görev edindik.