CG4: Kürecik ve Galaksi

64

Günün Astronomi Görseli 21 Mayıs 2024

CG4: Kürecik ve Galaksi | Uzaydan Haberler
Görsel CTIO NOIRLab DOE NSF AURA Processing T A Rector U Alaska AnchorageNSFs NOIRLab D de Martin M Zamani NSFs NOIRLab

Bir gaz bulutu bir galaksiyi yiyebilir mi? Yakınından bile geçemez. Öne çıkan fotoğraftaki bu tuhaf görünümlü “yaratığın” “pençesi”, Bok Küreciği olarak bilinen bir gaz bulutu. Ancak bu küre parçalanmış. Bok kürecikleri tipik olarak tozlu başları ve uzun kuyrukları ile karakterizedir. Bu özellikler Bok küreciklerinin kuyruklu yıldızlarla görsel benzerlikler göstermesine neden olur ancak gerçekte çok farklıdırlar. Kürecikler sıklıkla yıldızların doğum yerleridir ve birçoğunun kafasında çok genç yıldızlar bulunur. Bu cismin baş kısmındaki yırtılmanın nedeni henüz bilinmiyor. Küreciğin solundaki galaksi çok büyük, çok uzakta ve CG4’ün yakınında sadece tesadüfi bir üst üste gelme sonucu bulunuyor.

NOT: İlk olarak 1940’larda astronom Bart Bok tarafından gözlemlendikleri için Bok Kürecikleri olarak isimlendirilmişlerdir.

Görsel: CTIO, NOIRLab, DOE, NSF, AURA; Processing: T. A. Rector (U. Alaska Anchorage/NSF’s NOIRLab), D. de Martin & M. Zamani (NSF’s NOIRLab)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.