Günün Astronomi Görseli 13 Eylül 2023
NGC 4632 Galaksisi optik teleskoplardan bir sır saklıyor. Spiral diskine 90 derece açıyla dönen soğuk hidrojen gazından oluşan bir halkayla çevrili. Bu tür kutupsal halka galaksileri daha önce yıldız ışığı kullanılarak keşfedilmişti. Ancak NGC 4632, bir radyo teleskop araştırmasının kutup halkasını ortaya çıkardığı ilk galaksilerden biridir. Öne çıkan bileşik görüntü, son derece hassas ASKAP teleskobuyla gözlemlenen bu gaz halkasını Subaru teleskobundan alınan optik verilerle birleştiriyor. Astronomlar sanal gerçeklik kullanarak galaksinin ana diskindeki gazı halkadan ayırdılar ve ince renk geçişi onun yörünge hareketini izliyor. Kutup halkaları neden var? Bunlar, bir galaksinin yoldaşı ile kütleçekimsel etkileşime girmesi sonucu galaksiden çekilen maddeler olabilir. Ya da hidrojen gazı kozmik ağın filamentleri boyunca akarken ve bir galaksinin etrafındaki bir halkaya birikir, bunların bir kısmı kütleçekimsel olarak yıldızlara dönüşür.
Görsel & Telif: Jayanne English (U. Manitoba), Nathan Deg (Queen’s University) & WALLABY Survey, CSIRO/ASKAP, NAOJ/Subaru Telescope; Text: Jayanne English (U. Manitoba)
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.