Astronomlar, geçici bir süre için Dünya’nın çevresinde dönen gizemli bir cismin asteroid değil, 54 yıllık eski bir roket olduğunu doğruladılar.
NASA’ya göre Hawaii’deki bir teleskopla yapılan gözlemler, cismin kimliğini kesinleştirdi.
Cisim, Eylül’de keşfedilişinin ardından bir asteroid olarak sınıflandırılmıştı. Ama NASA’nın en iyi asteroid uzmanlarından Paul Chodas bunun, 1966’da başarısız olan Ay iniş görevi Surveyor 2’den bir Centaur üst roket aşaması olduğundan şüpheleniyordu. Boyut tahminleri de cismi, yaklaşık 10 metre uzunluğa ve 3 metre çapa sahip eski Centaur’la aynı aralığa koyuyordu.
Arizona Üniversitesi’nden Vishnu Reddy, yalnızca bu gizemli cismi değil, 1971’den bu yana hala Dünya çevresinde dönen bir Centaur’u da gözlemlemek için Hawaii’deki bir kızılötesi teleskobu kullanınca Chodas’ın haklı olduğu anlaşıldı. Görsellerdeki veriler uyuşuyordu.
Cismin tuhaflıklarından birisi, Güneş çevresinde, Dünya’nınkine epeyce benzeyen neredeyse dairesel yörüngesiydi. Bu, bir asteroid için oldukça sıra dışı bir durum.
Üstelik yukarı ya da aşağıya yatmış bir düzlemde değil, Dünya ile aynı düzlem üzerinde bulunuyor. Bu da bir başka ikaz işareti. Asteroidler genelde tuhaf açılarla geçerler. Son olarak da cisim Dünya’ya asteroid standartlarına göre düşük bir hızla, saatte 2400 kilometreyle yaklaşıyordu.
Resmiyette 2020 SO adıyla bilinen cisim, geçtiğimiz ay Dünya çevresinde geniş, orantısız bir yörüngeye girmiş ve Salı günü, 50.476 kilometreden en yakın geçişini yapmıştı. Cisim Mart’ta bu bölgeden ayrılacak Güneş çevresindeki kendi yörüngesine doğru geri gidecek. Tekrar gelişi ise 2036’da olacak.