Günün Astronomi Görseli 5 Şubat 2020

Ay Tutulması Perspektifleri - Lunar Eclipse Perspectives

254

Ay Tutulması Perspektifleri

Ay Tutulması Perspektifleri | Uzaydan Haberler
Görseller <a href=httpswwwinstagramcomfpichardoc target= blank rel=noopener noreferrer>F Pichardo<a> <a href=httpswwwinstagramcomnagohdotcom target= blank rel=noopener noreferrer>G Hogan<a> <a href=httpswwwastronomczhoralekpage id=20 target= blank rel=noopener noreferrer>P Horálek<a> <a href=mailto20drhemmerich20at20gmail20dot20com>F Hemmerich<a> <a href=mailto20schraebler20at20gmx20dot20de>S Schraebler<a> <a href=httpswwwmychparfotekcz target= blank rel=noopener noreferrer>L Hašpl<a> <a href=httpswwwastrobincomusersRobsi target= blank rel=noopener noreferrer>R Eder<a> Görüntü İşleme Telif <a href=mailto20matipon20at20gmail20dot20com>Matipon Tangmatitham<a> <a href=httpsasteriskapodcomviewtopicphpf=28t=40229 target= blank rel=noopener noreferrer>Metin<a><i> <i><a href=httpswwwfacebookcommatiponblog target= blank rel=noopener noreferrer>Matipon Tangmatitham<a> <a href=httpsnaritorth target= blank rel=noopener noreferrer>NARIT<a>

Hepimiz aynı Ay’ı mı görüyoruz? Evet, ama hepimiz farklı şekilde görüyoruz. Farklardan birisi, Ay’ın arka plandaki yıldızlara karşı görünür konumu, yani paralaks adıyla bilinen etki. Biz insanlar gözlerimizin arasındaki paralaksı, derinliğe karar vermek için kullanıyoruz. Ama Ay paralaksını görebilmek için çok daha ayrık, yüzlerce, hatta binlerce kilometre arayla yerleştirilmiş gözlere ihtiyacımız var. Bir başka farksa Dünya’nın farklı yerlerindeki gözlemcilerin hepsinin küresel Ay’ın biraz farklı bir yüzünü görmesi, yani salınım adı verilen etki. Bu görüntü, 21 Ocak 2019’daki tam Ay tutulmasının Dünya’nın her yerinden alınan çok sayıda fotoğrafının bir kompoziti. Bu fotoğraflar, her iki etkiyi de canlandırabilmek için aynı arka plan yıldızları önünde gösteriliyor. Bu fotoğrafların isabetli şekilde çakıştırılması, Ay’da tutulma sırasında gerçekleşen ve burada L1-21J olarak işaretlenen şans eseri fark edilmiş, tüm bu fotoğrafların aynı saniye içinde alındığını garantileyen bir meteorit çarpması sayesinde yapılabildi.

Görseller: F. PichardoG. HoganP. HorálekF. HemmerichS. SchraeblerL. HašplR. Eder; Görüntü İşleme & Telif: Matipon TangmatithamMetinMatipon Tangmatitham (NARIT)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir.
NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler
Bir ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U. hizmetidir.