Çin’in Ay’ın uzak yüzünde bulunan ve Chang’e 4 görevinin parçası olan gezgini Yutu-2, Ay yüzeyinde en uzun süre çalışma rekorunu kırdı.
Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN) yakın zamanda, robotun daha önce Sovyetler Birliği’nin Lunokhod 1 gezginine ait olan rekoru geçtiğini duyurdu.
17 Kasım 1970’ten itibaren Yağmurlar Denizi’nde (Mare Imbrium) çalışan Lunokhod 1, başka bir dünyaya inen uzaktan kumandalı hareketli ilk robottu. Lunokhod 1’in operasyonları resmi olarak yaklaşık 10,5 ay sonra, 4 Ekim 1971’de sona ermişti. Bu tarih de ilk yapay uydu olan Sputnik 1’in fırlatılışının 14’üncü yıl dönümüydü.
Lunokhod 1 Ay yüzeyinde 10,5 kilometre kadar ilerlemişti ve Dünya’ya 20.000’den fazla TV görüntüsüyle 200’den fazla TV panoraması göndermişti.
Yutu-2, 3 Ocak’tan bu yana, 11 aydan uzun süredir Ay’da çalışıyor.
Gezgin Çin’in, aynı zamanda sabit bir kondu da içeren Chang’e 4 görevinin parçası. İkili yüzeye, Güney Kutbu-Aitken Havzası içinde yer alan 186 kilometre genişlikteki Von Kármán Krateri’nde indi.
Yapılan duyuruya göre Yutu-2 Ay’da çalışmaya devam edecek.
Bu ayın başlarında Yutu-2 ve Chang’e 4 kondusu 12. Ay günündeki çalışmalarını sona erdirmiş, Ay gecesi için uyku moduna geçmiş ve Çin Ulusal Uzay Yönetimi’nin (CNSA) Ay Keşif ve Uzay Programı Merkezi’ne bilgi vermişlerdi. O zaman, tekerlekli gezgin 345 metreden fazla mesafe katetmişti. (Ay’ın ekseni üzerindeki bir dönüşünü tamamlaması yaklaşık 29 Dünya günü sürer, yani bir Ay günü buradaki bir ay kadardır.)
Yutu-2’nin rekoru yalnızca yüzeydeki araçlar için geçerli; daha önce Ay yörüngesindeki pek çok araç çok daha fazla süreler çalıştı. Örneğin NASA’nın LRO aracı Haziran 2009’da fırlatıldı ve hala görevini sürdürüyor.