Meteoritte Buz Fosilleri Bulundu

379

Japonya, Çin ve Birleşik Krallık’tan bir grup araştırmacı, bir meteoritin yüzeyinde buz fosillerinin kanıtlarını buldular. Ekip Science Advances dergisinde yayınlanan makalelerinde Acfer 094 meteoriti üzerinde yaptıkları araştırmayı ve bulgularını anlatıyor.

 | Uzaydan Haberler
Acfer 094 matrisinin eşit örneklerinin ve 7 ve 8 keVda LAC ve RID değerlerinin 2D histogramlarının XCT kesit görüntüleri

Acfer 094 meteoriti 1990 yılında Cezayir dağlarında bulunmuştu ve o zamandan bu yana yaşı nedeniyle yoğun bir incelemeye tabi tutuldu. Acfer 094 yaklaşık 4,6 milyar önceye dayandırılıyor, bu da onu ilkel bir meteorit yapıyor. 82 gramlık meteoritin ilkel Güneş Sistemi’nin izlerine ev sahipliği yaptığına ve bu sayede de bilim insanlarına, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin nasıl oluştuklarına dair ipuçları sunabileceğine inanılıyor.

Bu yeni çalışmada araştırmacılar meteoriti sinkrotron radyasyonu temelli X-ışın bilgisayarlı nanotomografi kullanarak incelediler. Bunu yaparken 10 mikron genişlikte aşırı küçük gözenekler keşfettiler. Araştırmacılar bu gözeneklerin fosilleşmiş buz kristallari, ya da daha doğru şekilde söylemek gerekirse; bir zamanlar buz kristalleri içeren meteoritin yüzeyindeki küçük girintiler olduklarını düşünüyorlar. Araştırmacılar bu gözeneklerin meteorit kar hattını, yani Güneş’i çevreleyen ve sıcaklığının meteoritlerin üzerindeki buzu erittiği bir sınırı gösteren sanal bir küreyi geçtiğinde oluştuğunu düşünüyorlar.

Araştırmacılar bu gözeneklerde aynı zamanda, su ve meteoriti oluşturan kayadaki maddeler arasındaki etkileşimlerin sonucu olan mineral oluşumunun da kanıtlarını bulduklarını belirtiyorlar. Ama araştırmacılar gözeneklerde, buldukları miktarda minerali üretmeye yetecek kadar su olmayabileceğini de ekliyorlar. Ekibe göre bu, ana gövdenin (meteoritin bir zamanlar daha büyük bir cismin parçası olduğu düşünülüyor) heterojen olduğunun bir işareti. Ana gövde kar hattını geçerken yüzeydeki buzun eriyip dağılmış olacağını da öne sürüyorlar. Bu da çekirdekte, dış katmanlara göre daha fazla su ya da buz içeriği bulunmasıyla sonuçlanmış olmalı. Dünya’daki suyun buraya nasıl geldiğini daha iyi anlamamızı sağlayabileceği için böyle bir keşfin önemli olduğunu iddia ediyorlar. Araştırmacıların bulguları, meteoritin Güneş Sistemi’nde sanılandan daha uzaktan gelmiş olması gerektiğine işaret ediyor.

yazar avatarı
Alper Gökce
Gökyüzüne, tarihe ve havacılığa tutkun. İnsanoğlu'nun, Evren denen bütün içerisinde, zaman ve mekan ile sınırlandırılmış bir parça olduğuna, ve düşüncelerimizin ve de duygularımızın geriye kalan her şeyden bağımsız olduğunu düşündüğümüz bu hayal hapishanesinden kurtulmanın sadece, sevgi çemberimizi tüm canlıları ve sahip olduğu bütün güzelliğiyle doğayı içine alacak kadar genişletmekle mümkün olabileceğine inanan.