NASA’nın Cassini uzay aracı, gezegenin dev uydusu Titan’ın yanından son geçişini yaparak 15 Eylül’de Satürn’ün içine dalmak üzere yola çıktı.

Uzay aracı dün Türkiye saati ile 22:04’te Titan’a en yakın geçişini yüzeye 119,049 km yükseklikten yaptı. Dün gece sabaha karşı 04:20’de yeniden iletişim için zamanlandı. Bu yakın geçiş sırasında elde edilen görüntüler yavaş yavaş paylaşılmaya başlanacak. Uzay aracını yönlendiren uzmanlar, aracın planlanan zamanda, konum ve yükseklikte olduğunu anlamak için bu verileri kullanacaklar.

Bu yakın geçiş, aracı Satürn’ün üst atmosferinde bitecek olan dramatik son yörüngesine oturtacak gerekli kütle çekimini sağladığı için görev mühendisleri tarafından gayri resmi olarak “elveda öpücüğü” olarak adlandırılıyor. Yakın geçişin geometrisinden dolayı Cassini, Satürn etrafındaki yörüngesinde bir miktar yavaşlayacak. Bu, gezegen üzerindeki yüksekliğinin azalmasına ve yoğun atmosfer nedeniyle hayatta kalamayacak kadar derine inmesine sebep olacak. Çünkü atmosferdeki sürtünme Cassini’nin yanıp kül olmasına sebep olacak.

Cassini 13 yıllık görevi boyunca, Satürn sistemi içerisinde bazıları yakın geçişler olan, bazıları ise bunun gibi nispeten daha uzaktan gerçekleştirilen (127 tane çok dikkatli bir şekilde hedeflenmiş yakın geçiş de dahil) yüzlerce tur attı.

 | Uzaydan Haberler
Cassininin son rotası Kaynak NASA

 

 | Uzaydan Haberler
Cassininin Satürne dalarkenki yörüngesinin tepeden görünümü Görsel NASA
 | Uzaydan Haberler
Cassininin Satürne dalarkenki yörüngesinin yandan görünümü Görsel NASA

Kaliforniya, Pasadena’daki NASA’nın Jet İtki Laboratuvar’ından (JPL) Cassini Proje Yöneticisi Earl Maize, “Cassini ile Titan, neredeyse on yıl boyunca ayda bir gerçekleşen randevularıyla uzun mesafeli bir ilişki içerisindeydiler” diyor. “Bu karşılaşma acı tatlı bir elveda fakat görev boyunca olduğu gibi yine Titan’ın kütle çekimi Cassini’yi gitmesi gereken yere gönderiyor.

Cassini 13 yıllık görevini, gelecekteki çalışmalar için Satürn’ün uydularını, özellikle de yüzey okyanusu ve hidrotermal aktivite gösteren Enceladus’u el değmemiş bir şekilde bırakarak tamamlıyor. Uzay aracının nihai dalışı, görevin (Nisan ayının sonunda başlayan) Satürn ve halkaları arasındaki 22 haftalık dalışın olduğu Büyük Final’inin son kalp atışı. Şimdiye kadar hiçbir uzay aracı bu kadar yakından geçmeye cüret edememişti.

Cassini’nin Büyük Final’i ve Satürn’e son dalışı hakkında bir çevirim içi bilgi aracına ve kaynağa şu adresten ulaşabilirsiniz:

https://saturn.jpl.nasa.gov/grandfinale (İngilizce)

Cassini Uzay Aracı 1997 yılında fırlatıldı ve 2004 yılında Satürn’e ulaştı. Orada geçirdiği zaman zarfında Enceladus’un yüzey okyanusları ve hidrotermal aktiviteleri ve bir diğer uydusu olan Titan üzerindeki metan denizleri de dahil olmak üzere sayısız olağanüstü keşfe imza attı.

Cassini-Huygens görevi NASA, ESA ve İtalya Uzay Ajansları arasındaki ortak bir projedir. Caltech’in Pasadena’da bir birimi olan NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL), görevi Washington’daki NASA’nın Bilim Görev Başkanlığı adına yönetiyor. Cassini’yi JPL tasarladı, geliştirdi ve birleştirdi.

Sayılarla Cassini-Huygens (infografik)

 | Uzaydan Haberler

yazar avatarı
Mehmed Naim Bağıran
Astronomi ve uzay ile ilgili haberler her zaman insanların ilgisini çekmekte ama özellikle büyük kitlelere ulaşan medya organlarında bilim editörü eksikliğinden ülkemizde insanlar çoğu zaman yalan yanlış bilgi bombardımanına tutulmaktalar. Bizler de bu konuda alanında uzman yazarlarımızla, belki az ama kaliteli ve doğru haberleri sizlere sosyal platformun mümkün olan her alanında ulaştırmayı kendimize görev edindik.