Dünya’dan yaklaşık 5,000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız, Kepler 11145123, Evren’de şu ana kadar keşfedilmiş en yuvarlak doğal cisim olarak tanımlandı.
Yıldızlar ve gezegenler santrifüj kuvvetinden kaynaklanan dönme nedeniyle genelde ortalarında daha yayvandır, bu da bu keşfin bu kadar ilgi çekici olmasının sebebi.
Kepler 11145123 mükemmel bir küre değil ama buna diğer yıldızlar ve gezegenlerden çok daha yakın. Yıldız ekvatorunda kutuplara göre yalnızca 3 kilometre daha büyük. Bu da yıldızın 3.2 milyon kilometrelik ortalama çapının yanında çok çok küçük bir değer. Buna karşılık Dünya ekvatorda kutuplara göre 21 kilometre, Güneş ise ekvatorunda 9.5 kilometre daha büyük.
Astronomlar bu keşfi Kepler uzay gözlemevi üzerindeki cihazları kullanarak ve boyutları istisnai bir doğrulukla belirleyen yeni bir teknikle yaptılar.
Max Planck Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsü’nden çalışmanın başyazarı Laurent Gizon, bu yeni yöntemi diğer yıldızları gözlemek için de kullanmayı planladıklarını söyledi ve ekledi: “Astrofizikteki önemli bir teorik alan artık gözlemsel hale geldi.”
Çalışma Science Advances’ta yayınlandı.