Dünya Gözlem Uydumuz Göktürk-1

866
gokturk-1
Türkiye’nin ilk Dünya gözlem uydusu Göktürk-1

Türkiye’nin Dünya gözlem uydusu GÖKTÜRK-1 bugün yola çıkıyor. TSİ saat 16:51’de Fransa roket fırlatma merkezi olan Guyanası’ndan fırlatılacak. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülecek olan fırlatmada, Arianespace firmasının Vega isimli roketi görevi gerçekleştirecek. Firma ile Türkiye daha önce de bir araya gelmiş, 1994’ten 2008’e kadar Türksat serisi beş telekomünikasyon uzay aracının fırlatması gerçekleştirilmişti.

GÖKTÜRK-1 çok yüksek  optik çözünürlüğe sahip bir Dünya gözlem uydusu. Veri toplayacağı görüntüler sivil ve askeri uygulamalar için hazırlandı. Uydu yaklaşık olarak 700 km yükseklikte Güneş senkronizeli bir yörüngeye oturtulacak. Ayrıca; GÖKTÜRK-1, 72 saat içinde tüm Dünya’yı görüntüleme kapasitesine sahip olacak.

Telespazio; Ankara Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile imzalanan 2009 sözleşmesi kapsamında, GÖKTÜRK-1 programının asal yüklenicisi olarak görev yapıyor. Thales Alenia Space ve Türk ortakları; TAI A.Ş., Aselsan A.Ş., Tübitak Bilgem, Roketsan A.Ş. Ve TR Teknoloji PROTEUS uzay aracı platformuna dayanan GÖKTÜRK-1’i kurmuşlardı. GÖKTÜRK-1, Arianespace tarafından başlatılan 145. Thales Alenia Uzay üretimli uydu olacak.

Yunus Çetni
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olarak fizik matematik,astrofizik dallarında almış olduğum eğitimle birlikte; evrenin,uzayın ve doğanın işleyişine olan merakım ve hevesim ışığında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak harika bir duygu. Neden ve sonuç arasındaki sonsuz varyasyonları anlamak adına çıktığımız bu serüvende, bilginin sınırlarını zorlamak, deneyim ve gözlemlerle yolumuz aydınlatmak ve bunu olabildiğince fazla insanla paylaşabilmek birincil gayemiz. Umarım bu yolda çok uzun bir birlikteliği paylaşır ve hep birlikte düzgün, doğru, saygın bir şekilde bilime hizmet edebiliriz.