Evrenin tarihinin daha önce hiç görmediğimiz bir dönemini görmek harika olmaz mıydı? Bu tam da James Webb Uzay Teleskobu’nun yapacağı şey… Dahası da var!
Webb, özellikle Büyük Patlama’dan sonra evrenin soğumasıyla oluşan ilk cisimleri gözleyecek. Evrenin, ilk yıldızları ve galaksileri ne zaman (hatta nasıl) meydana getirdiğini tam olarak bilmiyoruz. Webb’in yapılmasının sebebi de bu sorunun cevabının bulunmasına yardımcı olmak.
İşte bu yeni nesil uzay teleskobu hakkında 10 harika bilgi:
1. James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’nın en büyük ve yeni uzay gözlemevidir. Hubble Uzay Teleskobu’nun keşiflerini genişletecek ve milyarca ışık yılını aşkın mesafelerdeki yıldızların, galaksilerin, gezegenlerin ve yaşamın doğum yerlerini gözleyecek.
2. Teleskop adını, NASA’nın ikinci yöneticisi ve bilimin destekleyicisi James Webb’den almaktadır.
3. Üç katlı bina yüksekliğinde ve bir tenis sahası genişliğinde olan teleskop, Hubble’dan 100 kat daha güçlü olacak.
4. Teleskop o kadar büyük ki, yalnızca 5.4 metre genişlikteki rokete sığması için origami tarzı katlanacak… ve uzaya çıktıktan sonra bölüm bölüm açılacak.
5. Teleskop kırmızıöte ışığı eşi görülmemiş bir hassasiyetle gözlemleyecek. Büyük Patlama’dan sonra, 13,5 milyar yıldan fazla süre önce oluşan ilk galaksileri görebilecek.
6. Webb’in kırmızıöte kameraları çok hassas olduğu için Güneş’ten, Dünya’dan ve Ay’dan gelen ışığa karşı koruma kalkanları bulunuyor. Sahip olduğu 5 katmanlı güneş kalkanı, 1 milyon faktörlü güneş yağı sürmeye eşdeğer.
7. Webb Dünya’dan 1,6 milyon km ötede L2 noktasında Güneş’in yörüngesine oturacak ve -235 C°’nin altındaki sıcaklıklarda çalışacak.
8. Webb’in aynaları, kızılötedeki yansıtabilirliğini en iyi düzeye getirebilmek için yaklaşık 1.000 atom kalınlığında, süper ince bir altın tabakası ile kaplıdır.
9. Webb 2018 yılında Fransız Guyanası’ndan fırlatılacaktı. Fırlatma ekvatora yakın yerde olacak, Dünya’nın ekvatoryal hızı rokete fazladan itiş gücü sağlayacak.