Evrende 40 trilyon km mesafeye fırlatılan küçük bir elektronik devreyseniz bir şeylere çarpmanız kaçınılmazdır. Bir de ışık hızının beşte biri gibi bir hızda gidiyorsanız, en küçük uzay tozları bile canınızı yakabilir.
Milyarder Yuri Milner’in, Güneş’e en yakın yıldız sistemi Alfa Centauri’ye gönderilmek üzere lazer gücü ile hızlandırılan küçük uzay gemileri projesi “Breakthrough Starshot” işte bu problemle yüzleşiyor. Milner’in bilim ekibi liderliğindeki Harvard Üniversitesi çalışmasında, yıldızlararası gaz ve tozun bu gözü pek nano araçlar üzerindeki etkisinin ne olabileceğini incelendi. Kat edeceği yol ve bu orandaki hızlarda, gaz ve toz araç hedefe ulaşmadan yüzde 30’unu yiyecek.
Ekip koruyucu kalkan görevi görmesi için bu lazer ile hızlandırılan uzay gemilerinin dışında grafit kullanmayı öneriyor ancak bu da çok hızlı gitmesi gereken araç üzerinde fazladan ağırlığa sebep oluyor.
Proxima Centauri’nin gezgenleri merak uyandırdıkça, bir an önce oraya ulaşma isteği de hızla güçleniyor. Tozlu uzay henüz Starshot planlarını mahvetmiş değil ancak en baştan gerçekçi olmak görevin sürekliliği açısından çok önemli.
Kaynak: Space Dust Could Destroy Our Best Shot At Getting To Proxima Centauri | Popular Science