Takvimler yeni yıla girerken, Johns Hopkins Üniversitesi’nden (JHU) bir çift araştırmacı, Güneş etrafındaki yıllık gün sayma yöntemimizi yeniden düşünmüşler. İkili, bir önceki yılın aynısı olan 12 aylık bir takvim düşünmüşler. Yani doğum gününüz pazartesi gününe denk geliyorsa her sene pazartesi gününe denk gelecek, ta ki sonsuza kadar.
JHU’dan Richard Conn Henry ve Steve H. Hanke’nin isimlerinden adını alan devrimsel Hanke-Henry Değişmez Takvimi, sadece günleri sayma şeklimizi yeniden sıraya koymakla kalmıyor aynı zamanda dünyanın genel ekonomik düzenini basitleştiriyor. Takvimlerin ayarlanması ve her sene haftanın kayan günlerinin planlanması için harcanan efora gerek kalmayabileceğini iddia ediyorlar. Birbirinin aynı yıllar ile büyük miktarda iş gücü ve para tasarrufu sağlanacak.
Takvim mevcut Gregoryan takvimi gibi 12 aydan oluşuyor fakat her çeyrek tam olarak 91 günden oluşmakta, iki tane 30 günlük bir tane de 31 günlük ay var. Eylül, Haziran, Mart ve Aralık uzun aylarken, Şubat da fazladan bir kaç gün kazanmış oluyor.
Şubat demişken, artık yıllar takvimden tamamen kalkıyor. Artık günleri uydurmak ve yeniden hizalamak için Hanke ve Henry her beş ya da altı yılda bir Aralık sonuna bir hafta eklemeyi öneriyor. (hatırlamak gerekirse Yer’in bir yılı 365.2422 gündür ve mevsimleri aylarından kaydırmamak için bu artık günlerin hesaba katılması gerekmekte.)
Bunu yaparken, haftanın yedi gününün her sene aynı günlere geldiği yapıyı da bozmak istemiyorlar. Anahtar da burada, takvim üzerine yapılmak istenen reformların başarısızlığının temelinde, yedi günlük hafta yapısının bozulmasının yattığını söylüyorlar. (Hangi Şabat’ı kutladığınızın önemi yok, onu kutsal tutmalısınız ve bu nedenle yedi günlük geleneksel haftaya ihtiyacınız var)
Tüm bu faydalarına rağmen Hanke-Henry takvimi hâlâ NCAA Futbol Şampiyonası’nın neden her sene pazartesiye denk geldiğini açıklayamıyor, galiba her güzelin bir kusuru var. Diğer birçok takvim tasarımına, takvimin kabulü için önerilen zamana ( öneri 1 Ocak 2017), evrensel ortak bir zaman kullanımı ve yaz saati uygulaması gibi tartışmalara buradan ulaşabilirsiniz (İngilizce).
Kaynak: Populer Science