Bir kuyruklu yıldız üzerine başarılı bir şekilde ilk defa konan ESA’nın kondusu Philae ve yol arkadaşı Rosetta ile Temmuz 2015’ten beri iletişim kurulamıyor, 67P enberi noktasını geçeli altı ay oldu ve derin uzaya doğru yol almaya başladı, bundan sonra da iletişim sağlanamayacak gibi görünmekte.
12 Kasım 2014’te, 10 yıllık Güneş Sistemi yolculuğundan sonra, ESA’nın Rosetta uzay aracı, Philea’yi başarılı bir şekilde, o sırada Dünya’dan 508 milyon km uzaklıkta bulunan 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı üzerine gönderdi.
Philea’nin görevi başarılı sayılsa da (Asıl bilimsel verilerin %80’i ulaştırıldı) tarihi inişinde sıkıntılar vardı. Philea 67P üzerinde neredeyse tam olarak planlanan yere iniş yaptı ancak kuyruklu yıldıza tutunmasını sağlayacak zıpkınların çalışmamasından dolayı, çamaşır makinesi büyüklüğündeki kondu, kuyruklu yıldız üzerinde zıpladı… İki defa.
Philea’nin nihai iniş noktası, asıl noktadan 1200 metre uzakta ve güneş panellerinin yeteri kadar ışık alamadığı çok gölgeli bir yerde son buldu. İnişinin ardından kısa süreli bilimsel çalışmalar yapan Philea’nin bataryası bitti ve birkaç ay uyku moduna geçti.
Kuyruklu yıldız Haziran 2015’te Güneş’e yaklaşıp ısındıktan sonra, Philea yeniden yörüngedeki Rosetta ila iletişim kurabilmeye başladı ancak kesintili olarak. Phiea’den çok az veri alındı ve 9 Temmuz 2015’ten beri konduda sessizlik hakim.
Rosetta üzerinden Philea ile iletişimin tekrar kurulması çalışmaları sonuçsuz kaldı.
Alman Havacılık Uzay Merkezi, Philea projesi yöneticisi Stephan Ulamec, 12 Şubat itibariyle, “Ne yazık ki, Philea’nin, kondu yönetim merkezindeki arkadaşlarımız ile iletişime geçme şansı sıfıra yaklaştı,” dedi.
Görev mühendisleri, Philea’nin, kuyruklu yıldız en beri noktasından geçerken artan yüzey aktiviteleri sebebiyle, iletişim antenlerinin arızalanmış olabileceği veya çok daha karanlık ve tozlu bir yere sürüklenmiş olabileceğinden şüpheleniyorlar.
“Ne yazık ki, Philea’nin, kondu yönetim merkezindeki arkadaşlarımız ile iletişime geçme şansı sıfıra yaklaştı.”
— Stephan Ulamec, Philae projesi yöneticisi, DLR
Rosetta görev yöneticisi Patrick Martin, “Bu kadar uzun süreden sonra Philea’den yeniden bir şeyler duymak bizi çok şaşırtır ancak yine de Güneş’ten uzaklaşarak artık yeterli enerjinin alınamayacağı zamana yani görevin sonuna kadar Rosetta’nın dinleme kanallarını kapatmayacağız,” şeklinde açıklama yaptı.
Rosetta’nın şu anda nerede olduğunu merak edenler, lütfen aşağıdaki bağlantı üzerinden Avrupa Uzay Ajansı’nın ilgili sayfasını ziyaret ediniz.
Ağustos 2016’da, yüksek çözünürlüklü görüntülerin elde edilmesinde gerekli yakın geçişler ve 30 Eylül’deki “Büyük Final” çarpışmasından önce yakın mesafe verilerinin elde edilmesi için Rosetta, 67P etrafında hayli eliptik bir yörüngeye oturtulacak.
Bir daha Philea’den ses alamasak bile, o ve Rosetta’nın görevi her zaman inanılmaz bir başarı olarak hatırlanacak.
Martin, “Rosetta ve Philea’nin birlikte başardıkları, kuyruklu yıldız ile buluşması ve üzerine konması, uzay keşfinde tarihi yüksek bir noktadır.” dedi.
Kaynak: Rosetta’s Philae Lander in Permanent Sleep – Universe Today