Astronomlar, Dünya’dan sadece 250 milyon ışık mesafede yüzlerce galaksi keşfettiler ki bu mesafe galaktik komşuluk sınırlarında kalmakta. Fakat bunca zaman nasıl habersiz kaldılar? Hata onlarda değil, sebebi Samanyolu’muz.
Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi’nin, Astronomical Journal’da henüz yayınlanan makalesinde yeni keşfedilen yüzlerce galaksi detaylandırılıyor, aynı zamanda bazı şüpheli yaşlı olanların nerede olabilecekleri hakkında da çok daha iyi fikir sağlıyor. Yukarıda sanatçı canlandırmasını görebileceğiniz tamamı 883 tane olan Samanyolu arkasına gizlenmiş galaksiyi haritaladılar.
Bilim insanlarının orada bir şeyler olduğuna dair fikirleri var ama ne olduğunu henüz bilmiyorlar.Bazı en parlak galaksi kümelerinin zaten görünür olmasının yanında bilinmeyen bir kütle çekimi ile Samanyolu o yönde çekiliyor.
Astronomlar “Büyük Çekici” olarak isimlendirilen bu gizemli çekişin 1970’lerden beri farkındalar. Peki bunca zaman bu nasıl saklı kaldı?
Cevap için bu resme bakın:
Bu, NASA’nın geçen sene bir araya getirdiği ve kendi Samanyolu’muz tarafından kör edildiğimizin haritası.
Samanyolu tozdan ve yıldızlardan ve ışıktan ve gazdan ve boşluktan, tümünün bir araya gelerek bir spiral oluşturmasından meydana gelmektedir. Güzel fakat alanı sınırlıyor. Aslında dışarı bakabiliriz fakat kendimizin ilerisini göremiyoruz ve o galaksilerden bize doğru gelen ışıklar, daha parlak ve bizi çevreleyen yakın ışıklar arasında kaybolup gidiyor.
Bu durumu aşmak, (daha güzel isimlendirilmektense) bu “Kaçınma Bölgesi”ni araştırmak için araştırmacılar, özel olarak geliştirilmiş alıcıya sahip bir radyo teleskop kullanıyorlar.
Haritalanan 883 galaksinin üçte biri daha önceden bilinmiyordu. Bu, daha yanı başımızda bile ne kadar çok keşfedilecek şey kaldığını bize harika bir şekilde hatırlattı.
İlgili Makale: Astronomical Journal
Kaynak: Researchers Just Discovered Hundreds of Galaxies Hidden Behind the Milky Way
Bu yazı, Ria Misra‘nın Gizmodo için hazırladığı yazıdan Türkçe’ye çevrilmiştir.