Kardeşi Enceladus kadar aktif olmasa da Dione’nin yüzeyi hiç sıkıcı değil. Yüzeyin bazı bölümleri “chasmata (En.)” denilen (esnemelerden kaynaklı yırtılmalar) ve ay yüzeylerinin tipik yer şekillerinden olan kraterlerle olağanüstü bir zıtlık oluşturan doğrusal yer şekilleri ile kaplı.
Dione üzerindeki desenlerin parlak ağ yapısı (1123 km uzunluğunda) ilk olarak Voyager’ın düşük çöznürlüklü görsellerinde görülmüş ve “bulanık arazi” olarak adlandırılmıştı.
Bazılarının şüphelendiği üzere bu yapıların buzlu birikintilerin oluşturduğu bir yüzeyden kaynaklı değil bizzat yüzey şekillerinin kendisi olduğu, sayısız buzlu uçurum yapılar olduğu, Cassini gösterene kadar bilinmiyordu. Bir ihtimal, bu gerilme desenleri Dione’nin yörüngesel evrimi ile alakalı olabilir ve zaman içerisinde üzerine uygulanan gelgitsel gerginliğin sonucu olabilir.
Bu görsel Dione’nin kutuplar doğrultusuna bakmaktadır. Kuzey yukarı kısımdır. Görsel 11 Nisa 2015’te Cassini uzay aracı tarafından dar açı kamerası ile görünür ışıkta çekildi.
Görüntü Dione’nin yaklaşık 110 bin kilometre üzerinden el de edildi. Görüntüde piksel başına 660 metre karşılık gelmektedir.
Cassini görevi NASA, ESA ve İtalya Uzay Ajansı’nın ortaklaşa projesidir.
Cassini-Huygens görevi hakkında daha fazla bilgi almak için http://saturn.jpl.nasa.gov veya http://www.nasa.gov/cassini adreslerini ziyaret edebilirsiniz. Cassini görüntüleme takımı anasayfası http://ciclops.org .
Referans: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Tags: Cassini, Dione, Image of the Day, Moons, Saturn, Solar System
Kaynak: Chasms on Dione | NASA